Saturday, January 22, 2011

Kek puding karamel...

bahan a:
2sudu besar gula utk buat gula hangus

bahan b:
150ml susu cair
150ml susu segar
70gm gula kastor
1/2 tsp esen vanilla karamel
1/2 tsp esen butter vanilla
5bj kuning telur
1 sudu kastard

bahan c:
140gm tepung gandum @ tepung super fine
70gm gula kastor
3bj kunin g telur
135ml air
1 tsp baking powder
45ml minyak

bahan d:
6bj putih telur
70gm gula kastor(nak guna gula ising pon boleh gak,tp kna ayak dlu la..)
1 tsp krim of tartar(klo xde pon xpe..boleh gantikan dgn scubit garam..ckit je tau..)

cara:

bahan a:
masak gula dlm kuali dgn api perlahan hingga gula keemasan..jgn smpai hangus..nanti pahitttt...

bahan b:
kacau susu dan gula hingga gula larut..pastu masukkan esen dan telur kuning...kacau gitu2 je..dah tu tapis.....pastu masukkan dlm loyang yg ada gula hangus td tu..biarkan...

bahan c
pukul bahan c hingga agak2 gebu...

bahan d:
pukul semua bahan d ni smpai dia betul2 kental..ia di panggil meringue...ops!jgn bagi ada setitik pon kuning telur masuk dlm putih telur ye..klo x..nanti dia x jd kental...bekas dan pemukul mixer juga harus bersih tnpa ada kotoran mahupun minyak..klo x..nanti dia x kembang....

bila bahan d dah siap..masukkan dlm bahan c menggunakan spatula..kaup balikkan secara rata...pastu bahagikan kpd 3 bahgian...warnakan mengikut kesukaan...dah tu...tuangkan kedalam loyang yg ada sos karamel td tu secara berselang seli....masak secara steam bake 
selama 80min dgn suhu 150-160'c




(sy buat kek ni dgn menggunakan resepi yg diambik dr internet...)







No comments:

Post a Comment