Saturday, January 22, 2011

Kek keju kapas

Bahan A:

60ml susu U.H.T
160gm keju
30gm mentega

Bahan B:

4bj kuning telur
10ml jus limau

Bahan C:

30gm tepung paling halus
30gm tepung jagung

Bahan D:

4bj putih telur
100gm gula kastor
2gm garam


Caranya:

masak bahan A secara d/boiling hingga cair.ketepikan dahulu.campurkan bahan B dan kacau hingga sebati.setelah itu masukkan bahan C dan bancuh sekata.pukul bahan D secara berasingan sehinnga menjadi meringue.masukkan ke dalam adunan cheese dan kaup balikkan.griskan loyang bersaiz 9" dan tuangkan adunan kedalamnya.bakar secara steam bake selama 60-70min pada suhu 150'c.setelah kek masak...terbalikkan selama 5min sebelum dikeluarkan dr acuan.ini bagi mengelakkan kek daripada tenggelam dibahagian tengah.....


selamat mencuba....

No comments:

Post a Comment